Ползи от доброволческата работа

Индре Лехтимяките, една от доброволките на сдружение „Възможности без граници“, ни предостави материал, който е писала сама относно европейска доброволческа служба (оригиналния текст можете да откриете на блога Anti-discrimination Backpack ). Индре е от Литва и ще остане с нас до началото на декември.

 Още първия ми ден в София се изумих от количеството млади хора от цяла Европа, които идват тук да работят на доброволни начала. Преди да пристигна и да ги срещна, се сблъсках със скептичното отношение на много хора от моята родна страна и по- конкретно с коментари от типа: "Това от каква полза ще ти бъде?". Колкото повече датата на отпътуване наближаваше, толкова повече мисли и съмнения, свързани с нагласата на другите се появяваха. Въпреки това, всички те се разсеяха веднага след като видях невероятното разнообразие от млади хора, готови да се посветят на доброволна работа и в същото време да спечелят безценен опит. Всякакви хора - от наскоро завършили гимназията до почти 30 годишни с няколко магистърски степени и значителен трудов стаж. Ето защо чувствам, че е важно да се подчертае защо доброволчеството е добър избор във всеки един момент от живота ни и как то ще бъде от полза за вас (или иначе казано спрете скептицизма):

Ако скоро сте завършили гимназия или бакалавър, това е един чудесен начин да получите по-добра представа за бъдещата ви кариера и помага значително, защото е добра алтернатива за времето, през което размишлявате каква магистърска степен да запишете. Не е тайна, че повечето младежи, когато завършат гимназия нямат ясна представа какво е право, счетоводството , връзки с обществеността , международно управление и други, а това са неща, които на този етап от живота може наистина да звучат ужасно. Дори най- изчерпателно описаната учебна програма няма да помогне да го разберем както трябва. От друга страна, доброволчеството помага на младежите да получитат представа от областта, която ги интересува. Освен това доброволчеството може да бъде точно този опит, който университетът, в който сте решили да кандидатствате, търси.

Ако скоро сте завършили магистър и искате да започнете кариера в определена област, вероятно сте се изправяли през омагьосания кръг: „Не можем да Ви наемем поради липсата на опит. <-> Нямам достатъчно опит, защото никой не ме наема.“ По този начин доброволческата дейност може да бъде перфектния старт на кариерата ви, ако се включите в проект, който да съответства с образованието и желаниата от вас сфера на развитие. Освен това работодателите предпочитат, когато служителите имат емпиричен опит в неговата/ нейната област и не разчитат само на теория.

Ако сте човек, който просто не е доволен от начина, по който кариерата му или животът му са се развили доброволчеството е отлична възможност да си вземете почивка и да преосмислите приоритетите си. Това не е просто пътуване, на което се харчат пари и се чувствате виновни, че сте си взели почивка, не е също така и период, в който си губите времето и не правите нищо.

Доброволчеството отваря ума и ви помага да приемете и да се интегрирате с различни хора.

Чрез доброволчеството допринасяте за обществото не само чрез добавяне на повече стойност към своето морално развитие, но и чрез изграждането ви като личност.

Доброволчеството подобрява социалните ви умения, повишава самочуствието и също така може да бъде началото на доживотни приятелства и взаимоотношения.

Така че хванете вашата възможност! А скептиците? Накарайте ги да оборят представеното по- горе!